skok na glavno vebino skok na navigacijo izjava o dostopnosti

COBISS

Računalniški katalog knjižničnega gradiva

Za iskanje knjižničnega gradiva uporabljamo programsko opremo COBISS, v okviru katere vodi svoje računalniške kataloge knjižničnega gradiva preko 800 slovenskih knjižnic. Na voljo je tudi mobilnim napravam prilagojena aplikacija mCOBISS.

Gradivo lahko iščete v katalogu naše knjižnice, katalogu katerekoli druge knjižnice, vključene v sistem COBISS, ali v skupnem katalogu COBIB.SI, kjer so združeni bibliografski podatki knjižnih fondov vseh vključenih knjižnic.

Na enem mestu dobite celovito informacijo o tem, katero knjižnično gradivo hranijo posamezne knjižnice in v kateri knjižnici je iskano gradivo prosto za izposojo. Nekateri bibliografski zapisi vsebujejo tudi povezave na predstavitev knjige ali dostop do gradiva v e-obliki.

Članom knjižnice je znotraj COBISS-a namenjen segment Moja knjižnica, ki omogoča vpogled v seznam  izposojenega gradiva, podaljšanje roka izposoje, online rezevacije, naročilo medknjižnične izposoje in drugo. Geslo za Mojo knjižnico lahko člani pridobijo v vseh oddelkih izposoje.

Če vam iskanje po COBISS-u dela težave ali pa bi se radi naučili še več, se lahko vključite v brezplačno spletno učenje, kjer boste pridobili obsežnejše znanje o tehnikah iskanja, rezervacijah, naročilih, podaljšanju gradiva ter vpogledu v seznam izposojenega gradiva preko spletnega okolja Moja knjižnica. Tečaj izvaja Institut informacijskih znanosti iz Maribora.