skok na glavno vebino skok na navigacijo izjava o dostopnosti

Knjižnične dragocenosti

V knjižnici hranimo tudi pisno gradivo, ki predstavlja našo kulturno dediščino. Poleg domoznanske zbirke hranimo v Domoznanskem oddelku zbirko starih tiskov ter osebne zapuščine nekaterih znanih rojakov. Gre za posebej skrbno varovano gradivo, ki je na voljo za uporabo v čitalnici.

Jedro starejšega knjižnega fonda tvorijo knjižnici Muzejskega društva in ptujske gimnazije ter gradivo iz različnih zasebnih, društvenih, šolskih in samostanskih knjižnic, ki so na Ptuju in v okolici delovale pred drugo svetovno vojno; gradivo je prevzela takratna Študijska knjižnica ob svoji ustanovitvi leta 1948. Zbirke so se skozi desetletja bogatile in dopolnjevale z nakupi in darovi ter sodijo danes med najdragocenejše v slovenskih splošnih knjižnicah.

Številna dela iz naših zbirk smo že digitalizirali in so na voljo v Digitalni knjižnici Slovenije in na portalu Kamra. Nekatere dragocene knjige smo predstavili tudi v publikacijah Dragocenosti ptujske knjižnice (1988) in Iz zakladnice ptujske knjižnice (2019).