skok na glavno vebino skok na navigacijo izjava o dostopnosti

Gratae posteritati

Bibliofilsko izdajo dela Gratae posteritati  sta založila Knjižnica Ivana Potrča Ptuj in Umetniški kabinet Primož Premzl, izšla je oktobra 2014 v 100 izvodih.

Gratae posteritati (Ljubemu zanamstvu) iz leta 1560 je eno od sedmih avtobiografskih del slovitega diplomata Žige Herbersteina. Gre za drugo izdajo tega dela, ki pa je v primerjavi s prvo iz leta 1558 obsežnejša, privlačnejša in bogatejše ilustrirana. Poseben čar dajejo knjigi ročno kolorirane grafike, na katerih so podobe devetih vladarjev tistega časa, Herbersteinov grb in šest celopostavnih portretov Žige Herbersteina.

Ptujski izvod Gratae posteritati, na podlagi katerega je izdelan faksimile, je eden redkih ohranjenih koloriranih izvodov na svetu in je še posebej dragocen, ker izhaja iz knjižnice rodbine Herberstein.

Faksimile spremlja obsežna študijska izdaja s prevodom v slovenski jezik (gre za prvi prevod dela nasploh) in spremnimi študijami več avtorjev, ki prinašajo nova spoznanja o nastanku in vsebini dela. Avtor prevoda s komentarjem je dr. Matej Hriberšek, spremne študije pa so prispevali dr. Dejan Zadravec, dr. Polona Vidmar in dr. Jedert Vodopivec Tomažič.

Več informacij najdete v promocijski brošuri (eng, deu)

Vsebina kompleta:

  • Faksimile Gratae posteritati; 120 strani; 18,7 x 29 cm; ročno oštevilčeni izvodi
  • Študijska izdaja Gratae posteritati; VII, 278 strani; 18,7 x 29 cm
  • Listina o lastništvu
  • Ročno izdelana šatulja, prevlečena z modrim platnom

Bibliofilska izdaja v 100 izvodih: ISBN 978-961-93727-0-8 (komplet)