skok na glavno vebino skok na navigacijo izjava o dostopnosti

Kratka zgodovina

Zgodovina knjižničarstva na Ptuju

Prva javna knjižnica na Ptuju je bil t. i. Bücherleserkabinett, ki ga je imel na Ptuju v letih svojega delovanja (1792–1795) tiskar Franc Anton Schütz. Ko se je po treh letih preselil v Maribor, je moral na ukaz oblasti čitalnico ukiniti, knjige pa razprodati, zato o čitalnici danes nimamo veliko podatkov.

Leta 1893 se je ob ustanovitvi Muzejskega društva formirala tudi znanstvena knjižnica, katere namen je bil nuditi podporo raziskovalnemu delu. Velike zasluge za njen nastanek in razvoj ima polihistor in zbiralec Franc Ferk, ki je leta 1895 mestu Ptuj podaril svoje muzejske zbirke in knjižnico z okoli 4.000 knjigami. Ferkova Muzejska knjižnica je bila osrednja ptujska knjižnica in je predstavljala temelj za ustanovitev Študijske knjižnice leta 1948.

Funkcijo javne knjižnice so pred drugo svetovno vojno opravljale tudi knjižnice različnih nemških in slovenskih društev, med njimi Ljudska knjižnica narodne čitalnice, ki je bila ustanovljena leta 1907, uničena pa med okupacijo leta 1941.

Zgodovina knjižnice

Začetki današnje Knjižnice Ivana Potrča Ptuj segajo v prva leta po drugi svetovni vojni; konec leta 1945 je bila na Ptuju ustanovljena Ljudska knjižnica in čitalnica, tri leta kasneje (1948) pa Študijska knjižnica.

Obe knjižnici sta se leta 1958 združili v Ljudsko in študijsko knjižnico, ki je imela tri oddelke (Študijski, Ljudski, Mladinski) z ločenim knjižnim fondom in skupno upravo.

Posamezni oddelki, ki so dolga leta delovali raztreseni na različnih lokacijah po mestu, so se ob selitvi knjižnice v kompleks Malega gradu leta 2000 združili pod isto streho.

Od leta 1993 se knjižnica imenuje po rojaku, pisatelju in dramatiku Ivanu Potrču (1913–1993, Štuki pri Ptuju).

 

Mali grad

Sedem desetletij ptujske študijske knjižnice (1948–2018)