skok na glavno vebino skok na navigacijo izjava o dostopnosti

Pogosta vprašanja in odgovori

Obiščete izposojo Študijskega, Mladinskega oddelka ali Potujoče knjižnice, izpolnite vpisni obrazec in priložite osebni dokument. Otroci in mladostniki do 14. leta starosti se vpisujejo z dovoljenjem enega staršev ali skrbnika, ki podpiše vpisnico. Člansko izkaznico vam izdelamo takoj, razen na postajališčih bibliobusa, kjer jo prejmete ob naslednjem obisku.
Ob vpisu dobiš izkaznico brezplačno, če jo izgubiš ali poškoduješ, pa moraš novo plačati. Izkaznica je neprenosljiva – uporablja jo lahko le tisti, na čigar ime se glasi. Ob prihodu jo moraš vedno oddati knjižničarju pri izposojevalnem pultu. Brez izkaznice si praviloma ne moreš izposoditi knjig.
Lahko, s svojo člansko izkaznico si lahko izposojate gradivo in koristite druge storitve v Študijskem in Mladinskem oddelku ter v Potujoči knjižnici. Izposojeno gradivo pa je potrebno vrniti v tisti oddelek, kjer je bilo izposojeno. Izjema je gradivo, izposojeno na bibliobusu, ki ga lahko vrnete tudi v Študijskem in Mladinskem oddelku.
Gradivo si lahko podaljšate in rezervirate ob obisku knjižnice, po telefonu ali preko spletne storitve COBISS+/Moja knjižnica z uporabo gesla.
Geslo za Mojo knjižnico vam običajno dodelimo ob vpisu v knjižnico. Če gesla še nimate ali ste ga pozabili, vam ga dodelimo ob vašem osebnem obisku v knjižnici. Kasneje si ga lahko poljubno spreminjate preko spletne storitve COBISS+/Moja knjižnica. Geslo lahko uporabljate pod pogojem, da imate poravnane vse finančne obveznosti do knjižnice.
Rok vračila za knjige je 3 tedne, za večino neknjižnega gradiva 1 teden. Če gradiva ne rezervira drug uporabnik, lahko rok izposoje dvakrat podaljšate. To lahko storite osebno ob obisku knjižnice, po telefonu ali preko spletne storitve COBISS+/Moja knjižnica.
Če je pri vaših podatkih vnešen e-naslov in ste naročeni na e-obveščanje, vas o tem obvestimo po elektronski pošti. Na tak način vas lahko obveščamo tudi o poteku rezervacije, o skorajšnjem poteku roka izposoje in skorajšnjem opominu, o poteku članstva ter vam pošiljamo splošna obvestila knjižnice. V spletni storitvi COBISS+/Moja knjižnica si lahko sami označite, katera obvestila želite prejemati na vaš e-naslov.
Potrebno ga je prevzeti v osmih dneh od dneva, ko ste prejeli obvestilo o prispelem rezerviranem gradivu.
Na dom si lahko izposodite vse serijske publikacije razen zadnje, torej najnovejše številke posamezne revije oziroma časopisa.
V primeru izgubljenega gradiva nas o tem pravočasno obvestite, da ne bi prišlo do nepotrebne zamudnine. Gradivo bomo začasno označili kot izgubljeno in določili obdobje, v katerem vam finančne obveznosti za izgubljeno gradivo mirujejo. Če izgubljenega gradiva v tem obdobju ne najdete, ga je nato potrebno nadomestiti z enakim gradivom oziroma poravnati nabavno ceno gradiva. Slednje velja tudi za poškodovano gradivo.
Lahko, pri tem pa je potrebno izpolniti in podpisati izjavo, s katero dovoljujete, da podarjeno gradivo, ki ga knjižnica ne bo uvrstila v knjižnično zbirko, ponudimo svojim uporabnikom v okviru lastnih prodajnih akcij ali brezplačno v dar.
To lahko sami preverite v okolju Moja knjižnica s klikom na Zgodovino izposojenega gradiva. Izpiše se seznam gradiva, ki ste si ga izposodili v tekočem letu, iz spustnega seznama pa lahko izberete zgodovino izposoj za pretekla leta, in sicer za obdobje od leta 2008 naprej.