skok na glavno vebino skok na navigacijo izjava o dostopnosti

Nordijska mitologija

15. 01. 2019

Angleški pisatelj Neil Gaiman, katerega številna dela so že zaživela v slovenskem jeziku, je svoj obsežen literarni opus v letu 2017 obogatil za Nordijsko mitologijo.
Navdih zanjo je dobil v zgodbah starega, predkrščanskega izročila severnih ljudstev. Gaiman je nordijske bogove reinkarniral, a ostal zvest tradiciji.
Nordijska mitologija se začne v brezobličnem svetu ledenih meglic in ognja, ko še ni bilo “zemlje, niti nebes, niti zvezd, niti neba”.
V svetu, ki je nastal, kjer sta se združila ogenj in led, so se rodili bogovi. Njih največji in najstarejši je vseoče Odin, ki je za modrost žrtvoval svoje oko in je vdihnil dih življenja v naše prednike. Njegov sin, mogočni Thor, strah in trepet svojih sovražnikov, je daleč najmočnejši med vsemi bogovi. Pretkani Loki je Odinov krvni brat, katerega najmočnejše orožje sta oster um in zvijačnost. Nordijski bogovi živijo v Asgardu, v enem izmed devetih svetov. V njihovem središču je ogromni jesen Yggdrasil, ki s svojimi vejami daje streho tudi svetovom škratov, vilinov, velikanov in ostalih mitoloških bitij. Iz znova odkritih mitov neskončnega poletnega sonca in ledenih zimskih noči izvemo tudi, kako je Thor dobil svoje znamenito kladivo, od kod prihaja poezija, kako je po merjenju moči med bogovi in velikani nastalo plimovanje morja ter kako v Ragnaroku, na dan somraka bogov, zemlja podrhteva po poslednjem spopadu in kataklizmi, ki mu sledi.

 

Avtor: Neil Gaiman

Založba: Sanje, 2018

Prispeval: Gregor Korošec, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj