skok na glavno vebino skok na navigacijo izjava o dostopnosti
naslovna slika COBISS Ela

Platforma za izposojo e-knjig COBISS Ela!

17. 06. 2024

Spoštovani,

z velikim veseljem vam sporočamo, da je od 17. junija 2024 na voljo nova platforma COBISS Ela, prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji!

Člani slovenskih splošnih knjižnic lahko zdaj dostopate do več kot 2000 naslovov e-knjig različnih slovenskih založb – brezplačno!

 

Kaj ponuja COBISS Ela?

COBISS Ela je nacionalna platforma za izposojo elektronskih knjig, ki jo uporabljajo vse slovenske splošne knjižnice, članom slovenskih splošnih knjižnic pa ponuja enostavnejšo, hitrejšo in bolj kakovostno uporabo javne knjižnične storitve izposoje e-knjig. Izposoja je mogoča prek knjižničnega sistema COBISS in je za člane splošnih knjižnic brezplačna.

Platforma v svojem katalogu ponuja številne naslove slovenskih založnikov, prav tako so na voljo različni žanri.  Naslove knjig je mogoče poiskati v iskalniku COBISS+, omogočeno pa je tudi brskanje med samimi žanri knjig.

Platforma je rezultat sodelovanja med Inštitutom informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM), Združenjem splošnih knjižnic, pri gradnji platforme pa je sodelovalo kar 18 knjižnic in 5 založb. Nacionalni koordinator platforme je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Izposodite e-knjige v le nekaj klikih!

 

*28. 6. 2024

Trenutno so priporočene bralne aplikacije:

·       FBReader – za branje na mobilnih napravah ANDROID

·       CANTOOK BY ALDIKO – za branje na mobilnih napravah APPLE (aplikacija je bila 21. 6. posodobljena na verzijo 1.11.3 in deluje na zaščiti profila 2.5, vendar zaenkrat samo za iOS operacijski sistem. Pričakuje se, da bo v kratkem posodobljena tudi za ANDROID mobilne naprave).

·       THORIUM READER – za branje na osebnem ali prenosnem računalniku

E-knjige je možno brati na bralnikih, ki podpirajo Android operacijski sistem verzije 5.0 ali novejšo in hkrati omogočajo prenos aplikacij iz trgovine Google Play. Uspešno smo potestirali sledeče bralnike: ONYX BOOX, novejši bralnik Pocketbook (model TOUCH LUX 5), inkBOOK (Calypso in Focus). KOBO in Kindle še vedno nista podprta.

Hvala za razumevanje in potrpežljivost!

Snovalci COBISS Ele.

————————————————–

NAVODILA ZA IZPOSOJO_mobilne naprave_ANDROID

NAVODILA ZA IZPOSOJO_mobilne naprave_iOS

NAVODILA_branje na bralniku_FB Reader

NAVODILA_branje na bralniku_inkbook_FB Reader

NAVODILA_namestitev aplikacije CANTOOK BY ALDIKO_iOS

NAVODILA_namestitev aplikacije FB READER

NAVODILA_namestitev aplikacije THORIUM READER